Lippstick.se

Utflykter med barnen

När det är sommar så vill såklart barnen hitta på en massa saker och få uppleva äventyr. Det är allt ifrån att åka och bada till att gå på sommarland, lekland, nöjesfält, djurparker och äventyrsland. För en familj kan detta vara förenat med ganska stora kostnader men det finns saker du kan göra som inte behöver svida lika mycket i plånboken.

Tälta

Barn älskar äventyr, och om du kan få dem att slita sig ifrån den moderna tekniken så ta med dem ut och tälta någon eller några nätter. Tack vare allemansrätten får du tälta en natt på ganska många ställen som inte är en camping, och då kostar det gratis. Väljer du en plats vid en sjö eller i närheten av havet blir det en rolig badupplevelse och så kan ni grilla på kvällen. Passa på att lyssna på naturens ljud och ha gärna med en svampbok och en bok om olika fåglar och se vad ni kan hitta och känna igen för att hålla barnen aktivt sysselsatta med något nyttigt. Att vara en pedagogisk förälder som tar tillfället i akt att låta barnen lära sig något under utflykten är aldrig fel.

Att tänka på under bilresan

Barn är otåliga. Frågor som “är vi inte framme snart?”, “Hur långt är det kvar?” och standardfrasen “kissnödig” är vanligt förekommande. Även “Jag är varm!” och “Jag mår illa!”. Barn blir rastlösa och vill ha något att göra. Beroende på barnens ålder har du ju olika saker med dig för att stimulera dem. Den vanligaste och lataste varianten är kanske en surfplatta så de kan se på film, eller så lämnar du över mobilen till dem. Men har inte skärmarna tillräckligt mycket tid i barnens liv redan? Aktivera dem på annat sätt. Lek olika lekar i bilen. För protokoll på vilka bilmärken ni möter längs vägen eller förbered bingobrickor och spela bilmärkesbingo. Du kan också dra igång lite allsång eller köra någon berättarlek där en börjar och berättar en mening, sedan ska nästa person fortsätta.

Ha gärna god tid på er om ni ska åka långt och planera in pauser med jämna mellanrum. Stanna och fika och låt barnen springa runt lite, stanna till vid något kulturminne och gör transportsträckan till en upplevelse i sig. Ha även med tillräckligt mycket dricka, helst vatten.

Med lite planering går allting så mycket lättare och färden blir mer njutbar för både dig och barnen. Var inte så stressad, vad gör det om resan tar 6 timmar istället för tre timmar?

kheera