Lippstick.se

Kulturminnen

Att göra utflykter brukar passa alla, vare sig du har en stor semesterkassa eller knappt någon alls. Bara i närområdet där man bor finns det oftast en hel del att titta på och uppleva som du säkert inte har tänkt på. Många ställen kan du säkert cykla till och får då lite vardagsmotion och solsken på samma gång. Andra ställen kan du lätt och enkelt ta tåg eller buss till, för alla har ju inte egen bil.

Gamla byggnader

Kultur förknippar vi ofta med gamla byggnader som kyrkor, kloster och ruiner, och faktum är att vi har en massa sådant att titta på i Sverige. Det finns säkert en riktigt gammal kyrka inte långt ifrån dig som du aldrig har besökt. Du behöver inte vara troende för att besöka en kyrka, många gör det för att de har ett historiskt intresse för arkitektur och liknande, eller för att de tycker om ekot av det förflutna. Att gå på samma plats som människor gjorde för 500 år sedan, sätta fötterna på samma stenar och att känna stillheten och lugnet som oftast råder i en gammal kyrka. Varnhem är ett ställe som rekommenderas, det har ju blivit lite mer populärt efter filmerna om tempelriddaren Arn dessutom.

Bilkyrkogård

En kul grej att göra en utflykt till är en bilkyrkogård med gamla mossiga bilar som naturen håller på att gömma bland buskar och löv. En perfekt omgivning för att sitta och fika och tänka på hur naturen kan gömma det mesta, bara den får lite tid på sig. Det är svindlande att tänka på att även om det inte syns så finns det i många fall kvar, bara det att det är väl gömt. Detta gäller ju inte bara övergivna gamla bilar utan även allt annat som dumpas här och var. Mycket ligger kvar länge, och ett besök på bilkyrkogården lämnar dig förhoppningsvis i tankar om både miljö och natur.

Hällristningar, runstenar och skeppssättningar

Att besöka och titta på en hällristning från stenåldern är häftigt och passar jättebra som utflyktsmål med fikakorgen. Eller sätt dig mitt i en skeppssättning av gamla stenar resta i en oval, fika lite och titta på fåren som oftast betar runtomkring. Det är billigt, enkelt, rogivande och en skön naturupplevelse. Skänk en tanke till dem som reste stenarna och tänk att de står kvar efter tusen år. Är du intresserad av runor kan du titta på runstenar, det finns ett antal runt om i landet. Kanske kan du till och med ha med dig eller leta upp runraderna i mobilen medan du är där och försöka översätta textslingorna själv? Det är en mycket roligare utmaning än att läsa på skylten som står bredvid.

kheera