Lippstick.se

Sommar med hunden

Är du hundägare eller skulle du vilja ha hund i framtiden? Har du ingen hund kan du alltid låna grannens för en promenad i solskenet. Har du en hund som tycker om vatten så kan ni åka och bada, och för hunden som inte gillar vatten alls kanske en vandring är roligare.

Hundbad

Hundbad finns på många olika platser, och något som tål att tänkas på är varför så många hundbad ligger bara en liten bit ifrån nudistbaden. Det verkar obegripligt, men okej, det är bara att gilla läget. Ska du iväg till ett hundbad så se till att ha med dig vattenskål och friskt vatten, vare sig du ska till havet eller en sjö. Tänk också på att om hunden dricker saltvatten kan den kräkas ganska rejält tillslut eller bli dålig i magen. Alger och algblomning ska ni undvika, hundar kan dö av giftalger så ser vattnet grumligt eller grönt och kletigt ut så låt bli att bada.

För allas trevnad så håll dig på en plats där hundar är tillåtna, eftersom ju fler som missbrukar allemansrätten desto mer förbud kommer det säkert att bli.

Vad som är uppskattat på en hundstrand är att du har koll på din hund och inte låter den störa andra hundar eller människor på ett otrevligt sätt. Klarar inte din hund av att vara trevlig kanske du ska stanna hemma eller gå dit när det inte finns någon annan där, och se till att plocka upp efter er, vare sig det gäller skräp eller om hunden sätter sig nånstans. Ha också koll på hunden i vattnet och var säker på att den faktiskt kan simma bra nog. Hur konstigt det än låter så är det inte alla hundar som kan simma helt automatiskt, utan de kan behöva lite simträning med hundflytväst först för att få in tekniken.

Vandra med hund

En annan rolig sak du kan ge dig ut på är vandring eller trekking. En vandring på ett par dagar längs en av de fina vandringslederna i landet rekommenderas starkt. Gillar du fjällen så åker du ju dit, men att vandra längs Skåneleden är fantastiskt vackert, med en skiftande natur genom underbar bokskog, berg och dalar.

En bra sak är att vänja hunden vid att bära packväskor och låt den hjälpa till att bära lite. Den kanske kan bära sin egen mat? Se bara till att väskorna väger lagom mycket i förhållande till hundens egen vikt och att det är lika mycket vikt i varje väska. Ska ni tälta så öva gärna någon natt hemma på tomten först så hunden har sovit i tält förut och inte blir helt uppstressad, det blir lugnast för alla då.

Lycka till och ha så roligt med din hund i sommar!

kheera