Lippstick.se

Meditera som förberedelse för högskoleprovet

Vårens högskoleprov har ställts in på grund av coronaviruset som just nu tycks härja som värst. Misströsta ej, det ger dig mer tid att förbereda dig inför höstens upplaga som skrivs söndagen den 18 oktober. Du måste anmäla dig till höstens högskoleprov senast den 27 augusti.

Det mest självklara sättet att förbereda dig själv inför högskoleprovet är att öva på frågor från tidigare högskoleprov, och du kan öva på öva på högskoleprovet 2020 hos Högskoleprovguiden. Jag kommer återkomma till det men vill först tipsa om att meditation faktiskt kan vara ett fantastiskt bra kompletterande sätt att förbereda dig på högskoleprovet. Anledningen till det är framför allt för att meditation stärker din koncentrationsförmåga. Hur går du tillväga?

En enkel form av meditation

Det finns mängder av meditationsguider att hitta på nätet, vissa är bra, de flesta är mindre bra. Sammantaget tror jag att det finns en viss risk till förvirring för den som försöker hitta info om meditation på nätet, att det framstår som mystiskt och motsägelsefullt. Det ska sägas att det finns många olika sätt att meditera på, men här ska vi göra det så enkelt som möjligt.

Meditation i dess enklaste form går ut på koncentration, att du koncentrerar dig på ett mantra eller din andning. Jag föreslår att du koncentrerar dig på din andning. Ställ en timer på 10-15 minuter, lägg dig ner, eller sitt upp och fokusera på din andning tills timern ringer. Det behöver inte vara svårare än så. När du mediterar kommer dina tankar komma och gå – ingen fara – när du blir uppmärksam på att ditt fokus skiftat fokuserar du bara om på andningen igen. Gör det varje dag fram till högskoleprovet och du kommer finna att du inte bara har lättare för att fokusera, du kommer också bli lugnare. Några saker att tänka på:

  • Förvänta dig inte några snabba resultat. Ha tålamod. En av de viktigaste faktorerna för att få effekter är att du faktiskt genomför meditationen varje dag. Du kommer snart märka att rutinen i sig själv är viktig.
  • Det finns inget sätt att sitta som är “rätt”. Du kan ligga, stå eller sitta. Skälet till att de flesta guiderna säger att du ska sitta är för att det är den effektivaste ställningen för koncentration samtidigt som du minskar risken att du somnar.

Öva inför provet

Hos Högskoleprovguiden hittar du som jag nämnde tidigare tusentals frågor från tidigare års upplagor. De har med andra ord samlat frågor från mängder av högskoleprov. Om du verkligen vill satsa hårt för att nå det eftertraktade resultatet 2.0 kan du gå ytterligare ett steg längre och via Högskoleprovguiden anlita en personlig coach. Av coachen får du regelbunden feedback och hjälp med hur du kan förbättra din prestation och råd om hur du ska tänka för att lösa de mest kluriga problemen.

kheera